Yakıt Tüketiminde Ekonomi Sağlanması
Araçların fazla yakıt yakmasının nedenleri
A- Sürücüye bağlı sebepler
1- Hummalı sürüş stili, ani kalkış ve duruş, ani hızlanış gibi hareketler.
2- İstikrarsız, bir hızlı, bir yavaş araç kullanmak.
3- Aracı uygun devir ve uygun vites ile kullanmamak.
4- Aracı 90 km. nin üstündeki hızlarda kullanmak.
5- Araca fazla yük yüklemek.
6- İlave bagaj, kayak tutucular takmak.
7- Yüksek hızlarda seyrederken camları açmak.
8- Klimayı açmak.
B- Motora bağlı sebepler:
1- Hava filtreleri tıkalı (kirlenmişse),
2- Manuel jigleli araçlarda jikle çekik unutulursa,
3- Rölanti ayarı bozuksa (yüksek ise),
4- Bujiler iyi ateşleme yapmıyor ise,
5- Motor yağı incelmişse (eskimişse),
C- Araca bağlı sebepler:
1- Fren ayarları sıkı ise,
2- lastik havaları normal değerinden az ise,
3- Debriyaj (Kavrama) balatası kaçırıyorsa (aşınmış, yağlanmış).
Ekonomik sürüş için alınacak önlemler
Ekonomik bir sürüş için; Aracın bakımları zamanında yaptırılmalıdır.
Ömrünü bitirmiş ( bujiler – hava filtresi – debriyaj balatası ) parçalar değiştirilmelidir.
Fren ayarları kontrol edilmelidir. Kaliteli yakıt kullanılmalıdır.
Motor çalıştırma aşamasında tam gaz vererek motoru ısıtmaya çalışmak motorun aşınmasını ve yakıt tüketimini artırır.
Sabit bir hızda sürün.
Gereksiz bir şekilde hızlanma ve frenlemelerden kaçının.
Mümkün olduğu sürece en büyük viteste sürün. Şehir trafiğinde, bir çok hallerde 50 km/h gibi düşük bir hızda dahi 4.cü vitese geçebilirsiniz. 50 Km’ den 80 Km/saat’e kadar hızlara 3.vitesteki yakıt tüketimi, 4.vitestekinden yaklaşık olarak % 25 daha fazladır. 70.Km.den 90 Km/saate kadar hızlarda 4.vitesteki yakıt tüketimi 5.vitestekinden yaklaşık olarak % 15 daha fazladır. Mümkün olduğu kadar erken, bir üst vitese geçin ve motor düzensiz çalışmadığı sürece vites küçültmeyin.
Bir dakikadan fazla bekleyişlerde motorun stop edilmesine değer. Motorun 5 dakika süre ile rölantide çalışması, yaklaşık 1 Km sürüş yakıt değerine eşittir. Yeni nesil araçlarda bu işlem otomatik olarak (Star-stop özelliği) yapılmaktadır.
Aracınızın devir saatini dikkate alarak sürüş, yakıt tasarrufu sağlamanıza yol açar. Mümkünse aracınızı her bir viteste düşük devir sayısı ile (yaklaşık 2000-3000 devir/dak. arasında) ve sabit hızda sürün.
Sık sık kalkış ve duruşlar; örneğin trafik ışıklarında, dur kalk yapılan ve konvoylu trafikte sürüşte olduğu gibi ortalama yakıt tüketiminde büyük bir artışa neden olur.
Yolculuğunuzu iyi bir şekilde planlayarak kısa mesafeli ve konvoylu trafikte sürüşten kaçının.
Önünüzdeki sürüş şartlarının daima önceden kestirmek suretiyle gereksiz duruşlardan kaçının. Mümkün olduğu hallerde iyi bir trafik akışına sahip olan yolları seçiniz. Önünüzdeki araç ile aranızda iyi bir emniyet mesafesi bulundurmak ve devamlı olarak şerit değiştirmemek suretiyle, fazla miktarda yakıt tüketimine neden olan sık sık frenleme ve gaz vermeden kaçının.
Hız ne kadar hızlı olursa yakıt tüketimi, o kadar artar. Tam gaz sürüşte çok daha fazla yakıt tüketirsiniz. Gaz pedalından ayağın hafifçe çekilmesi bile büyük bir hız kaybı olmaksızın belirgin bir yakıt tasarrufu sağlar. Aracınızın azami hızını 3/4 oranında kullanmanız, kayda değer bir zaman kaybı olmadan yaklaşık % 50 oranında yakıt tasarrufu sağlamanıza yol açar.
Gereksiz yük, özellikle şehir trafiği gibi fazla gaz verilmesi gerektiği hallerde yakıt tüketimini artırır; 100 kiloluk bir yük, şehir trafiğinde yakıt tüketimini 100 KM ‘ de 0.5 Litre miktarında artırır. Taşıdığınız yükü azaltın.
Araç üstü bagajlar ve kayak tutucular artan hava direnci nedeniyle yakıt tüketimini yaklaşık 100 KM. de 1 Litre miktarında artırır. Gerekmedikleri zaman bunları sökünüz.
Araçlarda yapılacak bakımlar
Araçların Periyodik Bakım ve Kontrolleri
Araçlar zamana ve/veya yapılan kilometreye bağlı olarak bakıma ihtiyaç duyarlar. Araçların marka, model, yaş ve kilometrelerine göre yapılan bakım uygulamalarında farklılıklar olmakla beraber, binek araçların bakımında yapılan işlemler genel olarak benzerlikler taşır. Araç bakımları periyodik bakımlar ve ağır bakımlar olarak ikiye ayrılır. Periyodik bakımlar otomobilinizin doğru çalışmaya devam etmesi için yapılan işlemleri ve kontrolleri içerir. Ağır bakımlarda ise triger değişimi, fren balata değişimi gibi ağır işçilik gerektiren işlemler yapılır.
Benzinli ve Dizel Araçların Periyodik Bakımı
Benzinli araçlar genel olarak 1 yıl ve/veya her 10-15 bin km’de bakım yaptırmaları gerekir. Dizel araçlar için bakım periyodu ise genel olarak 1 yıl ve/veya 10 bin km olarak belirtilir. Turbo motora sahip araçların bakım süreleri daha kısa olabilmektedir.
Gerek benzinli araçların gerekse dizel araçların periyodik bakımları ile ilgili süreler, zamana bağlı olarak eskiyen ve yıpranan parçalar ile yapılan kilometreye bağlı olarak değişmesi gereken bileşenlere, yapılması gereken kontrol ve ayarlamalara göre belirlenmektedir. Bunun dışında aracın kullanım şartları bakım süresini etkileyen bir diğer faktördür.
Periyodik Araç Bakımın Faydaları
Araçların periyodik bakımı, kullanım ömürlerinin kısalmasını ve performans kaybını önler. Periyodik bakımları zamanında ve gerektiği biçimde yapılmayan araçlar, arıza riski taşır, yakıt tüketimi, sürüş konforu ve güvenliği yönlerinden sorunlarla karşılaşılabilir. Ayrıca periyodik araç bakımlarının düzenli yapılması bakım maliyetlerinin gereksiz artmasını önleyecektir. Bakımları gerektiği gibi yapılmayan araçlar çevreyi daha fazla kirleterek, çevre ve insan sağlığına zarar verir.
Araç Bakımında Neler Değişir?
Periyodik bakımda değişmesi gereken parçalar, yardımcı ürünler ve yapılması gerekli kontroller araç markası, modeli, kilometresi ve yaşına bağlı olarak değişmekle birlikte genel olarak periyodik bakımlarında yapılan işlemler aşağıdaki biçimdedir;
• Motor yağı değişimi
• Motor bakımı (keçelerin kontrolü, sızdırma, kaçak, buji kontrolü vs. kontrolünü içerir)
• Yağ filtresi değişimi
• Hava filtresi değişimi
• Polen filtresi değişimi(Klimalı araçlarda)
• Yakıt filtresi değişimi
• Frenlerin bakımı ve kontrolü
• Soğutma suyu kontrolü (Antifiriz ölçümü yapılır, gerekliyse yenilenir)
• Far ayarı
• Ön takım kontrol
• Elektronik checkup
• Lastiklerin kontrol edilmesi (Lastik basıncı, yırtık, balonlaşma vs)
• Mevsime göre klima kullanılacak ise gaz basıncı kontrolü
• Şase ve kaportanın gözle kontrolü
Ağır Bakımda Neler Yapılır?
• Triger kayışları kontrol/değişim
• Baskı balata kontrol/değişim
• Şanzıman kontrolü
• Direksiyon kutusu ve direksiyon kontrolü
• Rot ayarı (gerekliyse), tabla fişekleri, tabla kontrolü