Created with Sketch Beta.

Araç Tekniği Bilgisi Konu Anlatımı 4

Anasayfa » Araç Tekniği Bilgisi Konu Anlatımı 4

Sürücü kendini emniyete almak için ışığı yansıtan (Reflektif) yelek giymelidir.

* Aracın diğer sürücüler tarafından görülebilmesi için (ön ve arkaya üçgen reflektörler konularak) işaretlenmelidir.

* El Freni ile araç sabitlenmelidir.

* Aracın tekerleklerinin ön ve arkasına takoz konulmalıdır. Varsa jant kapağı sökülmelidir.

* Bijon anahtar somunları hafif gevşetilmeli, sonra araç kriko ile tekerlek yerden kesilinceye kadar kaldırılmalıdır.

* Gevşetilen bijon somunları sökülerek tekerlek çıkarılmalı, yerine sağlam olan stepne (yedek lastik) takılarak bijon somunları karşılıklı olarak sıkıştırılmalıdır.

* Araç krikodan indirilmeli. Bijon somunları sıkıştırılmalıdır. Bir miktar yol gidildikten sonra bijon somunları tekrar sıkıştırılmalıdır.

Kar zincirlerinin takılması

Karlı yol kesimlerinde araçların kaymasını önlemek amacıyla araçların motordan güç alan (Çekişli) tekerleklerine kar zinciri takmak gereklidir.

Aracın dış lambalarından biri bile yanmıyorsa; bu büyük bir kaza riski yaratır. Bu nedenle böyle bir aracın trafiğe çıkması kanunen yasaklanmıştır. Bu araçlara arıza giderilinceye kadar trafikten men cezası ve para cezası uygulanmaktadır. Araçlarda yedek ampul bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Her ampul her araca uymaz, yedek ampuller aracınıza uygun ampuller olmalıdır.

Su soğutma sistemi bulunan araçların soğutma suyu; hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğü durumlarda donan su genleşir ve motor bloğunu çatlatır. Bu nedenle soğuma suyunun donmaması için radyatöre ANTİFRİZ ilave edilir. İlave edilecek antifriz miktarı; aracın soğutma suyu kapasitesine ve yaşanılan yerin iklim şartlarına göre farklılık gösterir. Aracın kullanıldığı bölge çok soğuk bir iklime sahipse daha çok antifriz konulması gerekmektedir.